Commissie COVM 31 maart 2021

Tijdens de vergadering van de COVM (milieucommissie voor de vliegbasis Gilze-Rijen) werden de jaar- en maandoverzichten van de klachten besproken. Duidelijk was het de grens van lawaaioverlast bereikt is. De gemeentelijke vertegenwoordigers waren daar duidelijk in.
Wij als ‘Geen Contouren over Gilze’ hebben een aantal maanden geleden een aanzet gegeven voor het terugbrengen van de geluidsoverlast door het aantal vluchten in de toekomst te verlagen. Defensie gaat nu nog uit van ruim 58.000 vluchten in de toekomst. Momenteel vliegt men ca. 28.000 vluchten jaarlijks. Omdat wij van mening zijn dat de limiet van de geluidsbelasting voor de omgeving al lang bereikt is, hebben wij een voorstel gedaan voor het terugbrengen van het aantal vluchten tot 25.000 per jaar door de Chinook (waarvan de staatssecretaris het aantal vluchten wil verdubbelen) te verplaatsen naar een andere luchtmachtbasis, en ook door de inzet van vluchtsimulatoren.

In een gesprek met de wethouder van Gilze en Rijen bleek dat ons voorstel niet kon reken op ondersteuning. Men wil met Defensie verder praten over een ‘gedragen luchthavenbesluit’ en schrikt er vooralsnog voor terug om zelf met concrete voorstellen te komen. Wij zijn benieuwd waar dit toe leidt. Afgelopen woensdagavond tijdens de commissievergadering liet men horen dat de limiet bereikt was. De inwoners van Gilze en Rijen verwachten een vermindering van de geluidsoverlast in plaats van een vermeerdering! Wij blijven de ontwikkelingen voor u op de voet volgen.

Wilt u ons voorstel lezen: klik dan hier 
BNdeStem publiceerde een artikel over deze commissievergadering